Czarny bez od wieków jest stosowany jako lekarstwo z uwagi na swoje lecznicze właściwości. Syrop z czarnego bzu wzmacnia organizm, a to pozwala szybciej pozbyć się infekcji. Co jeszcze można przygotować z tej rośliny oraz jakie inne właściwości lecznicze posiada? Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.
Bez czarny to krzew bardzo popularny w Polsce. Jego kwiaty są koloru białego. Właściwości lecznicze posiadają zarówno owoce i kwiaty, ale również liście i kora bzu.
- Witaminy: A, C, witaminy z grupy B,
- Składniki mineralne: wapń, magnez, potas,
- Związki bioaktywne: flawonoidy, olejki eteryczne, garbniki, antocyjany.
Owoce bzu
Zawierają one związki bioaktywne takie jak flawonoidy, dzięki którym zawdzięczają swoje właściwości lecznicze. Z owoców bzu uzyskujemy soki, syropy, tabletki oraz nalewki. Należy pamiętać, aby nie jadać owoców bzu na surowo. Muszą być one ugotowane lub suszone.
Właściwości lecznicze owoców bzu czarnego
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe,
- obniżające gorączkę,
- uspokajające,
- moczopędne,
- przeczyszczające,
- poprawiają układ immunologiczny,
- oczyszczają organizm z toksyn.
Kiedy stosować preparaty zawierające czarny bez?
- jako środki przeciwbólowe,
- do przemywania skóry w sytuacji jej zapalenia,
- przy zaburzeniach przemiany materii,
- w przeziębieniu,
- do zmniejszenia ilości wydzieliny zalegającej w płucach,
- do wzmacniania naczyń krwionośnych.
Odwar i napar z czarnego bzu
Z kwiatów czarnego bzu możemy sami przygotować odwar i napar. Odwar pomaga zwalczyć zapalenie jamy ustnej, gardła i krtani. Napar natomiast usuwa objawy grypy.
Przepis na odwar:
1 łyżkę suszonych kwiatów bzu zalewamy szklanką zimnej wody, a następnie gotujemy całość przez 5 minut. Po wystudzeniu odwaru płuczemy nim usta i gardło maksymalnie 6 razy.
Przepis na napar:
1 łyżkę suszonych kwiatów bzu oraz 1 łyżkę kwiatów lipy zalewamy wrzątkiem. Taki napar możemy pić w ilości do 8 filiżanek dziennie.
Napar z kwiatów czarnego bzu możemy również stosować:
- na przeczyszczenie,
- na pobudzenie krążenia krwi,
- jako środek łagodzący nerwy,
- jako pomoc w leczeniu przeziębienia, a szczególnie do rozrzedzania wydzieliny z oskrzeli,
- w przypadku astmy – działa rozkurczowo na mięśnie oskrzeli,
- wzmaga pocenie, przez co pomaga oczyścić organizm z toksyn,
- pomaga przy regeneracji skóry.
Zastosowanie czarnego bzu w kuchni
Owoce czarnego bzu są idealne do przygotowania:
- soków,
- dżemów,
- herbat owocowych,
- nalewek.
Sok z owoców czarnego bzu ma słodki i mocny smak, dlatego jest świetnym dodatkiem do napojów spożywanych zimą.
Owoce bzu zbiera się na przełomie sierpnia i września. Jego owoce muszą mieć ciemny, prawie czarny kolor. Kolor czerwony lub zielony oznacza, że owoce nie są jeszcze dojrzałe.
Zastosowanie czarnego bzu w kosmetyce
Kwiaty czarnego bzu stosuje się również w kosmetyce z uwagi na jego właściwości:
- przeciwzapalne,
- przeciwbakteryjne,
- regeneracyjne,
- odmładzające.