Ananas to owoc tropikalny, który dzięki smakowi i zapachowi zyskuje coraz więcej wielbicieli. Jednak nie każdy wie, że posiada on mnóstwo wartości odżywczych. Sprawdź, jak ten pyszny owoc wpływa na nasze zdrowie.

Ananas jest owocem pochodzącym z Ameryki Południowej, który trafił do Europy dzięki Krzysztofowi Kolumbowi.

Owoce ananasa są soczyste i słodkie. Możemy z nich przyrządzać zarówno dietetyczne przekąski, jak i przetwory. Ananasy zawierają dużo węglowodanów, jednak na 100 g zawierają tylko 40 kalorii.

  • Witaminy: A, C, E, witaminy z grupy B,
  • Składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan,
  • Związki bioaktywne: bromelina.

Właściwości lecznicze ananasa

  • moczopędne,
  • oczyszczające,
  • przeciwdziała wzdęciom,
  • reguluje pracę jelit i poprawia ich mikroflorę,
  • pomaga w odchudzaniu,
  • dzięki zawartości manganu – pomaga zachować silne kości,
  • zapobiega osteoporozie,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego,
  • jest polecany szczególnie osobom z problemami żołądka i wątroby oraz niestrawnością.

Bromelina – co to takiego?

Ananas swoje właściwości lecznicze zawdzięcza przede wszystkim bromelinie. Jest to enzym, który rozkłada tłuszcze, białka i skrobię.

  • bromelina ma działanie przeciwzapalne,
  • łagodzi ból i obrzęki,
  • zmniejsza złogi tłuszczu w tętnicach,
  • korzystnie wpływa na układ krążenia.

Właściwości i zastosowanie ananasa

Zastosowanie ananasa w kuchni

Ananas świetnie nadaje się do:

  • deserów,
  • ciast,
  • galaretek,
  • sałatek,
  • dań z drobiu,
  • mięs – wykorzystujemy sok do marynat.

Przy kupnie ananasa zwracajmy uwagę na jego wygląd. Ananas nie może być miękki i poobijany, mieć śladów pleśni i żółtych, zeschniętych liści. Ananasa nie przechowuje się w lodówce. Warto pamiętać o tym, że świeży owoc jest znacznie zdrowszy niż ten z puszki, który dodatkowo zawiera słodki syrop, który dostarcza nam zbędnych kalorii.

Zastosowanie ananasa w kosmetyce

Ananas jest składnikiem kremów antycellulitowych.

Zawierają go również maseczki do twarzy. Mają one właściwości złuszczające, rozjaśniające i wzmacniające naczynia krwionośne. Możemy sami przygotować taką maseczkę z ananasa. Wystarczy na skórę twarzy nałożyć papkę z miąższu świeżego ananasa i zmyć ją po kwadransie.

Właściwości i zastosowanie ananasa

Kto powinien unikać jedzenia ananasa?

  • Osoby z wrzodami żołądka i dwunastnicy, a także cierpiące na nadkwasotę powinny unikać niedojrzałych ananasów.
  • Niedojrzałych ananasów powinny też unikać kobiety w ciąży, gdyż może to spowodować poronienie.
  • Ananasy nie są też wskazane dla dzieci poniżej 6. roku życia, ponieważ zawarta w nich bromelina podrażnia błony śluzowe.
  • Pamiętajmy, by nie popijać żadnych leków sokiem z ananasa.