Ananas to owoc tropikalny, który dzięki smakowi i zapachowi zyskuje coraz więcej wielbicieli. Jednak nie każdy wie, że posiada on mnóstwo wartości odżywczych. Sprawdź, jak ten pyszny owoc wpływa na nasze zdrowie.
Ananas jest owocem pochodzącym z Ameryki Południowej, który trafił do Europy dzięki Krzysztofowi Kolumbowi.
Owoce ananasa są soczyste i słodkie. Możemy z nich przyrządzać zarówno dietetyczne przekąski, jak i przetwory. Ananasy zawierają dużo węglowodanów, jednak na 100 g zawierają tylko 40 kalorii.
- Witaminy: A, C, E, witaminy z grupy B,
- Składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan,
- Związki bioaktywne: bromelina.
Właściwości lecznicze ananasa
- moczopędne,
- oczyszczające,
- przeciwdziała wzdęciom,
- reguluje pracę jelit i poprawia ich mikroflorę,
- pomaga w odchudzaniu,
- dzięki zawartości manganu – pomaga zachować silne kości,
- zapobiega osteoporozie,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego,
- jest polecany szczególnie osobom z problemami żołądka i wątroby oraz niestrawnością.
Bromelina – co to takiego?
Ananas swoje właściwości lecznicze zawdzięcza przede wszystkim bromelinie. Jest to enzym, który rozkłada tłuszcze, białka i skrobię.
- bromelina ma działanie przeciwzapalne,
- łagodzi ból i obrzęki,
- zmniejsza złogi tłuszczu w tętnicach,
- korzystnie wpływa na układ krążenia.
Zastosowanie ananasa w kuchni
Ananas świetnie nadaje się do:
- deserów,
- ciast,
- galaretek,
- sałatek,
- dań z drobiu,
- mięs – wykorzystujemy sok do marynat.
Przy kupnie ananasa zwracajmy uwagę na jego wygląd. Ananas nie może być miękki i poobijany, mieć śladów pleśni i żółtych, zeschniętych liści. Ananasa nie przechowuje się w lodówce. Warto pamiętać o tym, że świeży owoc jest znacznie zdrowszy niż ten z puszki, który dodatkowo zawiera słodki syrop, który dostarcza nam zbędnych kalorii.
Zastosowanie ananasa w kosmetyce
Ananas jest składnikiem kremów antycellulitowych.
Zawierają go również maseczki do twarzy. Mają one właściwości złuszczające, rozjaśniające i wzmacniające naczynia krwionośne. Możemy sami przygotować taką maseczkę z ananasa. Wystarczy na skórę twarzy nałożyć papkę z miąższu świeżego ananasa i zmyć ją po kwadransie.
Kto powinien unikać jedzenia ananasa?
- Osoby z wrzodami żołądka i dwunastnicy, a także cierpiące na nadkwasotę powinny unikać niedojrzałych ananasów.
- Niedojrzałych ananasów powinny też unikać kobiety w ciąży, gdyż może to spowodować poronienie.
- Ananasy nie są też wskazane dla dzieci poniżej 6. roku życia, ponieważ zawarta w nich bromelina podrażnia błony śluzowe.
- Pamiętajmy, by nie popijać żadnych leków sokiem z ananasa.