Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. W naszych domach pojawiła się już choinka, w domu zaczyna panować świąteczna atmosfera, a z kuchni roznoszą się zapachy świątecznych potraw. Ale Boże Narodzenie to także zapach piernika, makowca czy serników. Najlepsze gwiazdkowe wypieki to te wykonane własnoręcznie, ozdobione według naszych upodobań!

Na świątecznym stole co roku królują aromatyczne, korzenne pierniki, makowce pełne bakalii i miodu, a także serniki, pierniczki czy słodkie miodowce. A więc czas na słodką część przygotowań do Świąt!

Świąteczne słodkości

Piernik – świąteczny symbol

Piernik to tradycyjne ciasto kojarzące się ze świętami Bożego Narodzenia. Dzięki dodaniu do niego przypraw korzennych, takich jak cynamon, imbir czy goździki w naszym domu unoszą się cudowne zapachy.

Piernik świąteczny

Składniki:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  • W garnku roztop masło, dodaj miód, cukier, powidła śliwkowe, kakao, cynamon i przyprawę do piernika. Podgrzewaj masę na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając, nie dopuść do zagotowania masy. Zdejmij masę z ognia i dodaj do niej mleko, roztrzepane jajka i sodę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Ciągle mieszając, dodawaj powoli przesianą mąkę.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej gotową masę.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 40-45 minut.
  • Gotowe ciasto udekoruj polewą czekoladową.

Piernik z powidłami

Składniki:

  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 250 g mąki
  • 200 g miodu
  • 2 jajka
  • 350 g powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

  • W rondelku umieść miód, cukier i masło. Całość podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę.
  • Masę miodową odstaw do ostygnięcia.
  • Do przestygniętej masy miodowej – nie zupełnie zimnej – dodaj jajka i zmiksuj do połączenia składników.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Dodaj mąkę z pozostałymi składnikami do masy miodowo-jajecznej i dobrze zmiksuj, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Blachę keksówkę o długości ok. 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wlej masę na piernik.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 50 minut. Upieczony piernik wyjmij z blachy i pozostaw do ostygnięcia.
  • Chłodne ciasto przekrój na 3 placki. Pierwszy placek posmaruj połową powideł śliwkowych, przykryj drugim plackiem, znowu posmaruj powidłami i przykryj ostatnim plackiem.
  • Czekoladę połam, przełóż do miski i dodaj olej. Miskę z czekoladą umieść na garnku z parującą wodą i pozostaw do całkowitego roztopienia.
  • Płynną czekoladą polej piernik przełożony powidłami. Piernik odstaw w chłodne miejsce na 1 dzień.

Świąteczne słodkości

Pierniczki świąteczne

Pierniczki są nieodłączną częścią świąt Bożego Narodzenia. Ich przygotowywaniem zazwyczaj zajmują się nasze dzieci i jest to znak zbliżających się świąt. Ich pieczenie kojarzy się ze świetną zabawą i przyjemnie spędzonym czasem. Pierniczki możemy także zawiesić na choinkę jako ozdobę.

Pierniczki

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 120 g masła
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

  • Miód podgrzewamy z cukrem i przyprawą w małym garnku, ciągle mieszając.
  • Studzimy, następnie łączymy z mąką i sodą. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i jajko, wyrabiamy, aż ciasto będzie lśniące.
  • Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy pierniczki, układamy na natłuszczonej blaszce.
  • Pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza.
  • Gotowe, ostudzone pierniczki lukrujemy i ozdabiamy, następnie zamykamy szczelnie w blaszanym pudełku, żeby skruszały.

Pierniczki bez leżakowania

Składniki:

  • 540 g mąki
  • 160 g masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 30 g kakao
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • starta skórka z cytryny i pomarańczy

Przygotowanie:

  • Miękkie masło mieszamy z przyprawą do piernika i miodem.
  • Do otrzymanej masy dodajemy startą skórkę z cytryny i pomarańczy, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, cukier trzcinowy, kakao. Wbijamy jajka i ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.
  • Ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki, potem je rozwałkowujemy. Wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza, aż do zarumienienia.
  • Po upieczeniu studzimy pierniczki, a następnie dekorujemy lukrem i dowolnymi ozdobami.

Świąteczne słodkości

Makowiec

Mak to ważny składnik wielu świątecznych potraw. Dodajemy go do kutii, klusek z makiem, a także do słodkich makowców czy strucli z makiem. Sprawdź nasz przepis na tradycyjny drożdżowy makowiec oraz na kruchym cieście.

Makowiec

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 50 dag drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • ziarenka z laski wanilii

Składniki na masę makową:

  • 500 g maku
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 4 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 6 białek
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka aromatu migdałowego

Przygotowanie:

  • Najpierw przygotuj ciasto. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i mleko. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty odczyn z drożdży, cukier, sól, żółtka, ziarenka wanilii i masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, przełóż ją do miski obsypanej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  • Przygotuj masę makową. Mak zalej wrząca wodą i odstaw do ostudzenia. Odsącz z nadmiaru wody i dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do maku dodaj cukier, miód, masło, rodzynki, orzechy włoskie, skórkę pomarańczową, aromat migdałowy i cynamon. Wymieszaj. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w masę makową.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj na prostokątne placki o wymiarze 30x35 cm. Na każdy placek nałóż masę makową, zachowując około 2 cm wolnego brzegu. Zwiń w roladę, zlep ze sobą brzegi i przełóż każdego makowca na papierze do pieczenia. Każdy z makowców zawiń dwukrotnie w papier do pieczenia wysmarowany olejem, pozostawiając około 1,5 cm wolnej przestrzeni między ciastem a papierem. Strucle makowe przełóż na blachę do pieczenia i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut – do uzyskania złotego, lekko brązowego koloru.
  • Gotowe, jeszcze ciepłe makowce polukruj i posyp suchym makiem.

Makowiec na kruchym, orzechowym cieście

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 00 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g orzechów włoskich

Składniki na masę makową:

  • 500 g maku
  • 1 litr mleka
  • 2 żółtka
  • 6 białek
  • 100 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki kaszy mannej
  • 22 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400-500 g startych jabłek
  • 50 g orzechów włoskich

Dodatkowo:

  • 3 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  • Najpierw zagniatamy ciasto. Zimne masło posiekaj i zagnieć szybko z pozostałymi składnikami. Owiń folią i schowaj do lodówki na godzinę.
  • W tym czasie przygotuj masę makową. Mleko zagotuj i wsyp mak. Gotuj, aż mleko prawie całkowicie odparuje, na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Mak lekko wystudź i zmiel dwukrotnie w maszynce. Masło rozpuść i lekko ostudź. Żółtka utrzyj z cukrem na żółty puch, dodaj rozpuszczone masło, a następnie masę makową. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną i wymieszaj. Starte na grubych oczkach jabłka dodaj do masy. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na 2 części (1/3 i 2/3). Większą część rozwałkuj na dnie prostokątnej blachy o wymiarach 36x23 cm. Podpiecz spód przez 15 minut w piekarniku.
  • Na ciasto wylej masę makową. Pozostałą część ciasta wymieszaj z 3 łyżkami mąki, aż powstanie kruszonka. Wysyp równomiernie na masę makową. Piecz godzinę, sprawdzając, czy nie przypieka się za bardzo wierzch. Kruszonka powinna być przypieczona, ale nie zbytnio.
  • Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Świąteczne słodkości

Miodowiec

Miodowiec to ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jego główny składnik, czyli miód, znajdziemy także w kutii, makowcach i kluskach z makiem.

Miodowiec z orzechami

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny Kasi do pieczenia
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 250 ml miodu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 0,5 l mleka
  • 100 g cukru
  • 1 kostka Margaryny Kasi do pieczenia
  • 30 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Polewa:

  • 50 g kostki margaryny Kasia
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 300 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Przygotuj dwie miski. W pierwszej wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W drugiej ubij margarynę z cukrem na puszystą masę, a następnie, nie przerywając ubijania, dodaj miód, pojedynczo jajka, i na koniec mieszaninę mąki. Miksuj, aż masa będzie gładka.
  • Ciasto przełóż do kwadratowej formy o boku około 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz około 40 minut, po tym czasie wbij w ciasto drewniany patyczek. Jeśli patyczek będzie mokry, piecz kolejne 5 minut i ponownie sprawdź ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe. Wyjmij je z pieca i ostudź.
  • Podgrzej w rondelku połowę mleka z cukrem i esencją waniliową, w pozostałej połowie mleka rozprowadź mąki. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.
  • Ubij mikserem margarynę, a następnie, nie przerywając ubijania, łyżkami zacznij dodawać budyń.
  • Orzechy lekko posiekaj, oddziel od pyłu, przełóż do rondelka, dodaj pozostałe składniki polewy i zagotuj. Polewa jest gotowa, gdy zgęstnieje.
  • Ciasto pokrój ostrym nożem na 2 lub 3 cienkie placki. Przełóż warstwy biszkoptowe kremem, lekko dociśnij i usuń nadmiar kremu wystającego po bokach ciasta.
  • Następnie na wierzchu ciasta rozsmaruj polewę orzechową i udekoruj orzechami. Przechowuj w lodówce 2-3 dni.