Dziś poznamy porady jak uratować potrawy, jak unikać wpadek podczas gotowania i jak ułatwić sobie życie w kuchni.

Ratujemy

Przesolona potrawa

Najlepszym sposobem na uratowanie zbyt słonej zupy, będzie wrzucenie do niej dwóch obranych surowych ziemniaków, które wchłoną nadmiar soli. Można też wrzucić do zupy jabłko pokrojone na duże kawałki, tak żeby się nie rozpadło. Jabłko wyciągamy po 10 minutach. Nadmiar soli wchłonie też kromka chleba. Do przesolonych warzyw dodaj łyżkę miodu lub cukru. Miód pomoże też zbyt słonej pieczeni, wystarczy ją posmarować miodem.

Za ostra potrawa

Jeśli nasza potrawa jest zbyt pikantna, musimy do niej dodać coś mlecznego zawierającego kazeinę, czyli białko, które neutralizuje ostry smak. Może to być mleko, śmietana, jogurt lub mleczko kokosowe. Innym sposobem jest lekkie posłodzenie potrawy lub dodanie soku z cytryny. Odrobina zmiksowanego mango lub banana też pomoże uratować nasze danie.

Przypalona potrawa

Na pozbycie się smaku spalenizny w zupie pomoże połówka cebuli, którą musimy gotować przez kilka minut. Warto do potrawy dodać także pół szklanki białego wina, które osłabi smak spalenizny. Jednak musi to być potrawa, do której wino będzie pasowało, np. zupa lub ryż.

Nieudany sos

Gdy nasz sos wyszedł za rzadki, musimy go dłużej gotować lub dodać do niego zagęszczacz. Do zbyt gęstego sosu można dodać lód, wtedy tłuszcz stężeje i zbierzemy go łyżeczką. Zbyt małą ilość sosu uratuje śmietana lub serek.

Za słodki dressing

Zbyt słodki smak zneutralizuje dodanie octu lub soku z cytryny, pomoże też jogurt. Pomoże też dodanie ostrych przypraw, takich jak chilli czy pieprz kajeński.

Więdnąca sałata i zioła

Sałata odzyska świeżość po włożeniu jej na kilka minut do wody z odrobiną soku z cytryny. Zioła natomiast uratujemy, polewając je strumieniem zimnej wody.

Wysuszony żółty ser

Zeschnięty ser odzyska świeżość, gdy na kilka godzin zalejemy go mlekiem.

Porady kulinarne

Unikamy

Płacz podczas krojenia cebuli

Sposobem na uniknięcie płaczu podczas krojenia cebuli, jest jej włożenie na kilka minut przed krojeniem do zamrażalnika.

Posklejany makaron

Jeśli dodamy do wody z gotującym się makaronem odrobinę oliwy z oliwek, zapobiegniemy jego sklejaniu się.

Pękające jajka podczas gotowania

Jeśli nie chcemy, aby jajka popękały, wystarczy wcześniej zrobić na czubku jajka malutką dziurkę, a do wody dodać kilka kropel soku z cytryny lub szczyptę soli.

Popękane ziemniaki w mundurkach

Aby ziemniaki nie popękały podczas gotowania, wystarczy do wody dodać kilka kropel octu.

Zwarzona śmietana w zupie

Nie dopuścimy do tego, jeśli najpierw odlejemy trochę zupy do miseczki. Gdy trochę ostygnie, dodajmy do niej śmietanę i dokładnie wymieszajmy trzepaczką. Dopiero potem wlejmy ją do zupy, ciągle mieszając.

Gorzka sałata

Sałaty nie należy kroić nożem, tylko rwać ja rękami lub urządzeniem do rozdrabniania sałaty.

Opadające bakalie

Bakalie nie będą opadały na dno podczas pieczenia, jeśli wcześniej obtoczymy je w mące.