Chyba nikt nie wyobraża sobie gotowania tylko z dodatkiem soli i pieprzu. Przyprawy używa się od wieków, a ich zastosowanie gwarantuje cudowne doznania kulinarne. Dobrze jest wiedzieć, które przyprawy pasują do konkretnego dania, aby w pełni wykorzystać ich smak.

Najpopularniejsze zioła i przyprawy w kuchni

Zastosowanie ziół i przypraw w kuchni

  • bazylia – wołowina, baranina, cielęcina, krewetki, dania z pomidorami, sosy do spaghetti, zupy fasolowe, omlety,
  • tymianek – ziemniaki, świeże pomidory, zupy warzywne,
  • rozmaryn – wołowina, wieprzowina, jagnięcina pieczona, drób, łosoś, pieczone ziemniaki,
  • kolendra – potrawy mięsne, zupy z fasoli, sałaty,
  • oregano – pizza, sos do spaghetti, sosy pomidorowe, wołowina pieczona,
  • liście laurowe – baranina, cielęcina, wołowina, kurczak gotowany, ryby, marynaty do mięs, zupy warzywne,
  • majeranek – żurek, biały barszcz, pieczenie mięsne, domowe wędliny,
  • cynamon – potrawy z jabłkami, dynia, ciasta owocowe, ciasteczka, gorąca czekolada, kawa,
  • pietruszka – mięsa, zupy, ryby, sałatki, sosy,
  • koperek – młoda kapusta, gotowane i pieczone ziemniaki, sałatki ziemniaczane, kiszone ogórki, twarożek,
  • czosnek – mięsa, sałatki, sosy pomidorowe,
  • papryka – pizza, sos do spaghetti, dania kuchni węgierskiej, gulasz, bigos,
  • pieprz – stosujemy do większości potraw,
  • kminek – kapusta, mięsa, chleb,
  • goździki – pieczona wieprzowina, szynka, ciasta z jabłek i dyni, owoce marynowane, grzane piwo i wino, gorąca herbata.

Najpopularniejsze zioła i przyprawy w kuchni

Najpopularniejsze mieszanki przypraw

Zioła prowansalskie - składa się z bazylii, rozmarynu, tymianku, oregano, majeranku, cząbru, szałwii lekarskiej i mięty pieprzowej. Zioła te używamy do przyprawiania pieczeni, sałatek, zup, sosów, potraw z drobiu i ryb, a także dań z grilla. Po zmieszaniu ziół prowansalskich z oliwą i odrobiną soli otrzymamy ziołową marynatę do mięs. Możemy ją także wykorzystać do pieczonych ziemniaków i ryb.

Pieprz ziołowy - to mieszanka czosnku, majeranku, papryki, kolendry, gorczycy, kminku i kozieradki. Niektóre mieszanki dodatkowo zawierają pieprz cayenne, korzeń chrzanu, kurkumę, cząber i czarnuszkę. Pieprz ziołowy wykorzystujemy głównie do przyprawiania mięs oraz dań niezawierających cukru. Jest on łagodniejszy niż pieprz czarny i posiada ziołowy, pikantny i aromatyczny smak. Do mięs używamy go w postaci marynat. Stosujemy go zarówno na początku przygotowywania dania, jak i też w trakcie czy na końcu.

Przyprawa pięciu smaków - jest to mieszanka chińska, która zawiera cynamon, goździki, anyż, pieprz syczuański i kozieradkę. Jest ona używana głównie w kuchni Dalekiego Wschodu. Z przyprawy pięciu smaków oraz odrobiny soli przygotujemy marynatę do wieprzowiny, kaczki lub drobiu w stylu azjatyckim.