Lukier jest świetnym sposobem dekorowania świątecznych pierniczków i ciast. Dowiedz się jak przygotować lukier w kilku wersjach do dekorowania świątecznych wypieków.

Lukier to klasyczna polewa, którą przygotowujemy z cukru i wody, z dodatkiem białka jajka lub soku owocowego. Wykorzystujemy go przede wszystkim do ozdabiania ciast i ciasteczek, szczególnie świątecznych, takich jak pierniczki czy makowiec.

Przygotowanie lukru zajmuje kilka minut, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Możemy przygotować tradycyjny biały lukier lub kolorowy, do którego dodajemy syrop owocowy lub barwnik spożywczy.

Lukier tradycyjny

Składniki:

  • 200 g cukru pudru,
  • 5-6 łyżek wody lub soku z cytryny.

Przygotowanie:

Do miseczki przesiewamy cukier puder. Dodajemy wodę lub sok z cytryny i mieszamy do powstania jednolitej masy. Lukier nie może być za rzadki ani za gęsty. Jeśli wyszedł za rzadki, musimy dodać odrobinę cukru pudru. Jeśli natomiast wyszedł za gęsty, dodajemy odrobinę wody lub soku z cytryny.

Tak przygotowanym lukrem możemy dekorować nasze wypieki.

Lukier z białek

Jest to klasyczny rodzaj lukru. Jeśli dodamy do niego aromat migdałowy lub waniliowy, uzyskamy aromatyczny składnik dekoracji. To również sprawi, że nasz lukier szybciej się zetnie. Aby lukier był bielszy, należy dodać więcej cukru pudru.

Składniki:

  • 1 białko,
  • 100 g cukru pudru,
  • aromat migdałowy.

Przygotowanie:

Białko jajka wlej do miski, dodaj do niego cukier puder. Wymieszaj dokładnie, do uzyskania jednolitej masy. Dla uzyskania aromatu dodaj kroplę aromatu migdałowego.

Lukier do pierników

Ten rodzaj lukru świetnie się sprawdzi do ozdabiania świątecznym pierników i makowca.

Składniki:

  • 1 białko jajka,
  • szklanka cukru pudru,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

Do dużej miski wlej białko jajka i dodaj cukier puder. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Do tak przygotowanej masy wlej sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Lukier twardnieje po nałożeniu go na ciasto.

Lukier

Lukier kolorowy

Kolorowy lukier świetnie dekoruje ciasteczka i pierniczki. Aby go uzyskać, do podstawowego przepisu na lukier należy dodać odpowiedni składnik, aby otrzymać pożądany kolor:

  • lukier czerwony – dodajemy kilka kropel soku z buraka,
  • lukier jasnoróżowy – dodajemy kilka malin,
  • lukier żółty – dodajemy 1 łyżeczkę kurkumy,
  • lukier zielony – dodajemy pół awokado.