Zastanawiając się jak zrobić szparagi mamy tak naprawdę na myśli szparag lekarski, który jest jedynym jadalnym rodzajem szparagów. Roślina ta staje się coraz bardziej popularna w naszej kuchni ze względu na lekkostrawność oraz dobry smak. Choć nazwa sugeruje inaczej, szparag lekarski nie jest uznawany w Polsce za roślinę leczniczą. Pomimo to nierzadko słyszy się, że pomaga przy obniżeniu nadciśnienia tętniczego.
Do wyboru mamy szparagi zielone i białe różniące się jedynie sposobem uprawy (ta najczęściej ma miejsce w Chinach). Także instrukcja jak zrobić szparagi zielone czy jak zrobić szparagi białe będzie niemal taka sama. Jak przy każdych warzywach świeżość rozpoznajemy po ich jędrności, gdzie zbytnia miękkość oznacza, że najpewniej warzywo zbyt długo leżało na półce sklepowej.
Przy przygotowywaniu jak zawsze podstawą jest umycie warzyw, dzięki którym pozbywamy się, chociażby ewentualnych pestycydów (pochodzących z oprysków) tak szkodliwych dla naszego zdrowia. Białe szparagi należy obrać specjalną obieraczką do szparagów. Najlepiej to zrobić zaczynając od góry. Twarde końcówki należy odciąć maksymalnie do paru centymetrów.
Przygotowanie
Najczęstszym sposobem przygotowywania tej niezwykle zdrowej rośliny jest jej gotowanie. Jak gotować szparagi? Przede wszystkim szparagi muszą znaleźć się w naczyniu w pozycji pionowej, gdyż w pozycji leżącej mogą się one nierównomiernie gotować. Można też kupić specjalne garnki do szparagów, ale nie są one niezbędne. By w ten sposób zrobić szparagi zielone, potrzebujemy około 10 minut, a przy szparagach białych 15. Długość gotowania jest jednak szacunkowa i najlepszą metodą na sprawdzenie gotowości naszego dania jest użycie widelca – gotowe szparagi są wyczuwalnie miękkie, ale nie do tego stopnia by się rozpadały.
By korzystać z pełnej gamy walorów zdrowotnych szparagów, zaleca się ich spożycie świeżo po zrobieniu. Jeśli jednak przechowujemy danie w lodówce, najlepszym sposobem na ich odgrzanie, jest zrobienie tego na parze.