Awokado jest owocem, który posiada wiele właściwości odżywczych i leczniczych, mimo że ma najwięcej kalorii z wszystkich owoców. Można je dodawać do różnych dań, jeść jako przystawkę, a także przygotowywać z niego pastę zwana guacamole.

Awokado, inaczej nazywane smaczliwką właściwą, jest egzotycznym owocem, który pochodzi z Ameryki Środkowej. Ma gruszkowaty kształt, a jego miąższ jest bardzo pożywny.

Awokado jest bardzo kalorycznym owocem z powodu tłuszczu, jaki zawiera. W 100 g ma 165 kalorii, a średniej wielkości owoc to aż 250 kalorii. Choć awokado zawiera dużo kalorycznego tłuszczu, są to jednak dobre nienasycone kwasy tłuszczowe.

  • Witaminy: A, C, E,
  • Składniki mineralne: wapń, fosfor, potas,
  • Związki bioaktywne: karotenoidy.

Lecznicze właściwości awokado

  • obniża poziom cholesterolu,
  • ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
  • poprawia pracę wzroku,
  • poprawia pracę wątroby,
  • stymuluje układ odpornościowy,
  • wspomaga perystaltykę jelit,
  • pomaga w chorobach układu krążenia,
  • stosuje się je w leczeniu niepłodności.

Co można zrobić z awokado?

Awokado najczęściej jest stosowane jak składnik:

  • sałatek,
  • sushi,
  • past do kanapek,
  • pasty guacamole.

Kupując awokado, zwracajmy uwagę na jędrność owocu i wygląd jego skórki. Miąższ powinien być sprężysty. Nie warto kupować przejrzałego owocu, tylko niedojrzałe i poczekać, aż dojrzeje. Przed zastosowaniem skrop awokado cytryną – w ten sposób owoc nie zbrązowieje.

Awokado jest świetnym zamiennikiem masła i margaryny dla osób z zaburzeniami lipidowymi.

Jak jeść awokado? Jego właściwości zdrowotne i odżywcze

Zastosowanie awokado w kosmetyce

W kosmetyce stosuje się olej tłoczony z awokado, który:

  • łagodzi podrażnienia skóry,
  • ma właściwości przeciwzapalne,
  • nawilża, odżywia i zmiękcza skórę,
  • poprawia porost włosów,
  • opóźnia starzenie się.