Awokado jest owocem, który posiada wiele właściwości odżywczych i leczniczych, mimo że ma najwięcej kalorii z wszystkich owoców. Można je dodawać do różnych dań, jeść jako przystawkę, a także przygotowywać z niego pastę zwana guacamole.
Awokado, inaczej nazywane smaczliwką właściwą, jest egzotycznym owocem, który pochodzi z Ameryki Środkowej. Ma gruszkowaty kształt, a jego miąższ jest bardzo pożywny.
Awokado jest bardzo kalorycznym owocem z powodu tłuszczu, jaki zawiera. W 100 g ma 165 kalorii, a średniej wielkości owoc to aż 250 kalorii. Choć awokado zawiera dużo kalorycznego tłuszczu, są to jednak dobre nienasycone kwasy tłuszczowe.
- Witaminy: A, C, E,
- Składniki mineralne: wapń, fosfor, potas,
- Związki bioaktywne: karotenoidy.
Lecznicze właściwości awokado
- obniża poziom cholesterolu,
- ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
- poprawia pracę wzroku,
- poprawia pracę wątroby,
- stymuluje układ odpornościowy,
- wspomaga perystaltykę jelit,
- pomaga w chorobach układu krążenia,
- stosuje się je w leczeniu niepłodności.
Co można zrobić z awokado?
Awokado najczęściej jest stosowane jak składnik:
- sałatek,
- sushi,
- past do kanapek,
- pasty guacamole.
Kupując awokado, zwracajmy uwagę na jędrność owocu i wygląd jego skórki. Miąższ powinien być sprężysty. Nie warto kupować przejrzałego owocu, tylko niedojrzałe i poczekać, aż dojrzeje. Przed zastosowaniem skrop awokado cytryną – w ten sposób owoc nie zbrązowieje.
Awokado jest świetnym zamiennikiem masła i margaryny dla osób z zaburzeniami lipidowymi.
Zastosowanie awokado w kosmetyce
W kosmetyce stosuje się olej tłoczony z awokado, który:
- łagodzi podrażnienia skóry,
- ma właściwości przeciwzapalne,
- nawilża, odżywia i zmiękcza skórę,
- poprawia porost włosów,
- opóźnia starzenie się.