Banany są owocami o oryginalnym kształcie, najczęściej koloru żółtego, choć zdarzają się też czerwone. Zawierają cenne składniki i wiele wartości odżywczych. Przyjrzyjmy się bliżej temu tropikalnemu owocowi.
Banan jest jednym z najczęściej jedzonych owoców tropikalnych przez Polaków. Bardzo szybko zaspokaja głód. W 100 g banana jest 84 kalorii, a to dlatego, że zawieraja dużo węglowodanów. Średniej wielkości banan dostarcza nam około 120 kalorii. Banany zawierają dużo błonnika i kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich także mnóstwo potasu, wapnia, magnezu, fosforu, selenu i innych witamin, dlatego są polecane dzieciom i osobom aktywnym fizycznie i umysłowo.
- Witaminy: A, C, E, witaminy z grupy B,
- Składniki mineralne: magnez, potas, fosfor, wapń, selen,
- Związki bioaktywne: karotenoidy.
Właściwości bananów
- obniżają poziom złego cholesterolu LDL,
- zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL,
- zapobiegają nadciśnieniu,
- wpływają pozytywnie na układ krążenia,
- błonnik, który zawierają, poprawia perystaltykę jelit,
- pomagają w leczeniu wrzodów przewodu pokarmowego,
- działają regenerująco na błonę śluzową żołądka,
- wzmacniają odporność,
- mają działanie uspokajające,
- są moczopędne,
- są zalecane przy niestrawności.
Banany w kuchni
Owoce te możemy spożywać w każdej postaci: surowe, smażone i suszone. Są dodatkiem do ciast, koktajli, deserów, owocowych sałatek, możemy z nich przygotowywać także zdrowe chipsy bananowe.
Maseczka z banana
W domowym zaciszu możemy sobie przygotować własną maseczkę z banana, którą nakładamy na twarz. Należy rozgnieść pół dojrzałego owocu z łyżką jogurtu naturalnego lub miodu. Nakładamy maseczkę na kwadrans, po czym zmywamy letnią wodą.
Osobom z cukrzycą i borykającym się z nadwagą, nie poleca się jedzenia bananów.