W obecnych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Na zdrowie kobiety wpływa nie tylko styl życia czy uwarunkowania genetyczne, ale w dużej mierze także sposób odżywiania. Zbilansowana i zrównoważona dieta chroni przyszłą mamę przed otyłością, normuje gospodarkę hormonalną jej organizmu, a tym samym zwiększa szanse na poczęcie dziecka. Jeśli w najbliższym czasie planujesz zajść w ciążę, sprawdź jakie składniki powinny się znaleźć w waszej diecie, a czego należy unikać.
Zbilansowana dieta chroni nas przed nadwagą lub niedowagą, które mogą mieć negatywny wpływ na naszą płodność. W naszej diecie płodności powinno się znaleźć jak najwięcej witamin i mikroelementów, dzięki którym również nasze komórki rozrodcze będą jak najlepszej jakości. Jeśli odpowiednio wcześnie zadbamy o nasze odżywianie, zwiększymy szanse na urodzenie zdrowego dziecka.
Witaminy na płodność
W diecie przyszłych rodziców powinny się znaleźć:
- Witamina A – jest potrzebna do produkcji żeńskich hormonów, a także jest przeciwutleniaczem wpływającym na produkcję i ruchliwość plemników,
- Witamina B1 – jest niezbędna, aby owulacja przebiegała prawidłowo oraz przy zagnieżdżeniu się komórki jajowej,
- Witamina B2 – jej niedobór może prowadzić do poronień i bezpłodności,
- Witamina B6 – niezbędna do produkcji hormonów żeńskich, wpływa również na właściwe działanie progesteronu i estrogenów. Stosuje się ją również do pobudzenia fazy lutealnej oraz wzrostu progesteronu. Powinna być przyjmowana razem z cynkiem, który ułatwia jej wchłanianie,
- Witamina B12 – wspólnie z kwasem foliowym jest konieczna do połączenia DNA i RNA, należy ją przyjmować z wapniem, który ułatwia jej wchłanianie,
- Witamina C – jest antyoksydantem, dzięki niej endometrium u kobiet jest prawidłowo zbudowane,
- Witamina E – jej niedobór powoduje, że plemniki mogą być uszkodzone, natomiast u kobiet może prowadzić do poronień, obumarcia płodu lub komplikacji ciążowych. Znajdziemy ją w: oleju roślinnym, orzechach laskowych, żółtkach jaj, natce pietruszki lub warzywach liściastych,
- Kwas foliowy – wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego u dziecka oraz zapobiega jego wadom. Jego niedobór u mężczyzn powoduje mniejszą objętość i ruchliwość plemników. Kwas foliowy znajdziemy w warzywach liściastych, brokułach, owocach cytrusowych, wątróbce oraz drożdżach,
- Cynk – wpływa przede wszystkim na prawidłowe funkcjonowanie męskich organów rozrodczych. Jego niedobór powoduje zmniejszenie objętości nasienia i spadek poziomu testosteronu. Bogate w cynk są: nasiona roślin strączkowych, jaja, mięso, pestki dyni, mleko i produkty mleczne oraz pieczywo razowe,
- Kwas pantotenowy – wpływa na prawidłowy rozwój endometrium u kobiet,
- Żelazo – chroni przed niedokrwistością, osłabieniem organizmu czy zmniejszeniem jego odporności. Żelazo odpowiada również za należyte funkcjonowanie komórki jajowej i zarodka. Żelazo znajdziemy przede wszystkim w wątróbce, czerwonym mięsie, rybach, pietruszce, suszonych morelach, orzechach oraz roślinach strączkowych,
- Selen – jego niedobór zmniejsza ilość plemników oraz może prowadzić do niepłodności,
- NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe) – wspomagają pracę hormonów rozrodczych oraz je regulują. Wpływają na ciśnienie tętnicze oraz funkcjonowanie przewodu pokarmowego i nerek. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawierają przede wszystkim: morskie ryby, oleje roślinne czy awokado,
- Pełnotłusty nabiał – poprawia owulację, jego niedobór zmniejsza poziom estrogenów i progesteronu, zwiększając poziom męskich hormonów płciowych.
Czego unikać w diecie płodności?
Para starająca się o dziecko koniecznie musi wyeliminować ze swojej diety:
- Tłuszcze trans – prowadzą do niepłodności, miażdżycy i chorób układu krążenia. Kobiety nie powinny jeść tłustego mięsa, frytek oraz słodyczy,
- Węglowodany proste – powodują wahania poziomu cukru we krwi, a te z kolei mogą zaburzać gospodarkę hormonalną kobiety. Należy unikać cukru, słodyczy, słodkich napojów i białego pieczywa. Należy zastąpić je węglowodanami złożonymi, czyli ciemnym pieczywem, kaszami oraz warzywami,
- Kofeina – picie niewielkiej ilości kawy przed ciążą oraz w jej trakcie nie szkodzi naszemu organizmowi i dziecku, należy jednak pamiętać, że kofeina powoduje wolniejszy dopływ krwi do macicy i tym samym utrudnia zagnieżdżenie się w niej zapłodnionej komórki jajowej,
- Alkohol – jego picie powinno być bezwzględnie wyeliminowane przez kobiety próbujące zajść w ciążę. Z jego picia powinni także zrezygnować mężczyźni, ponieważ alkohol zmniejsza ruchliwość plemników i obniża poziom testosteronu.
Dieta na płodność powinna być przestrzegana przez przyszłych rodziców. Zagwarantuje nam to ciążę bez komplikacji i urodzenie zdrowego maluszka.