Każdy z nas posiada w domu kilka desek do krojenia, ale czy każdy z nas wie, jak ją pielęgnować i czyścić, by dłużej nam służyła i nie była źródłem bakterii? Przy kupnie deski nie zastanawiamy się jak ją czyścić, a każda deska wymaga innego sposobu czyszczenia ze względu na materiał, z jakiego jest wykonana. Sprawdź sposoby pielęgnacji desek z różnych z materiałów i zachowaj higienę w kuchni!

Dbanie o czystość deski do krojenia jest podstawą higieny w kuchni. Deski mają bezpośredni kontakt z żywnością, kroimy na nich warzywa, mięso czy ryby. Dlatego istnieje ryzyko zatrucia bakteriami, takimi jak E. Coli czy salmonelli. Tylko regularne czyszczenie deski pozwoli nam ustrzec się przed groźnymi bakteriami.

Deska do krojenia – pielęgnacja i czyszczenie

Drewniana deska do krojenia

Zanim zaczniemy używać drewnianą deskę do krojenia, powinniśmy ją zabezpieczyć przed wysychaniem, przenikaniem brudu czy odbarwieniami, podobnie jak w przypadku drewnianych mebli czy parkietu. Deskę drewnianą najlepiej zabezpieczyć naturalnymi środkami. Doskonałe do tego są wosk pszczeli, olej kokosowy lub olej z orzecha włoskiego. Deskę najlepiej posmarować na ciepło przy pomocy pędzla lub bawełnianej szmatki. Tak zabezpieczona deska nie popęka i nie straci koloru. Starą deskę również możemy odnowić. Musimy ją najpierw zeszlifować papierem ściernym lub szlifierką i następnie nałożyć preparat jak wspomniano wyżej.

Pamiętajmy, że deski drewnianej nie należy myć w zmywarce. Nie można jej też za często namaczać. Suche okruchy wystarczy zetrzeć ręcznikiem papierowym bez moczenia deski. Do usunięcia większych zabrudzeń i zapachów możemy użyć soku z cytryny i soli. Jeśli używaliśmy deski do krojenia ryb lub surowego mięsa, koniecznie trzeba ją umyć w gorącej wodzie i wytrzeć do sucha.

Warto przynajmniej raz w miesiącu zdezynfekować deskę. Mieszamy sodę oczyszczoną z octem w proporcji dwa do jednego i taką mieszankę nakładamy na deskę. Po kilku minutach myjemy deskę i wycieramy do sucha.

Deska do krojenia – pielęgnacja i czyszczenie

Nie tylko drewniana

Drewnianą deskę możemy zastąpić bambusową, która jest lżejsza, a także odporniejsza i mocniejsza. Deski bambusowe nie chłoną wody tak jak drewniane i dlatego możemy jej częściej myć w wodzie. Nie trzeba ich zabezpieczać przed pierwszym użyciem, warto je jednak dezynfekować co kilka miesięcy.

Kolejnym rodzajem desek do krojenia są szklane. Są łatwe w pielęgnacji, możemy je myć ręcznie lub w zmywarce. Nie rysują się, ale nie nadają się do używania tłuczka. Woda z octem zabezpieczy taką deskę przed zakażeniem bakteriami.

Deski plastikowe i silikonowe są najpopularniejsze w kuchni. One jednak najszybciej się niszczą i wymagają wymiany na nową. Możemy je myć w zmywarce, gdyż nie grozi im rozklejenie. Takie deski najmniej pochłaniają zapachy. Jednak od używania zbyt ostrych noży mogą na nich powstawać wgłębienia, w których zbierają się bakterie. Zbyt zniszczoną deskę należy więc wymienić na nową.

Deska do krojenia – pielęgnacja i czyszczenie

Jak czyścić deski do krojenia?

  • najlepszym sposobem na utrzymanie deski w czystości jest jej mycie w gorącej wodzie z płynem do naczyń,
  • po umyciu deskę należy dokładnie wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym,
  • deski plastikowe możemy myć w zmywarce, nie myjmy w ten sposób desek drewnianych, gdyż wysoka temperatura może je zniszczyć,
  • nie należy też zbyt długo moczyć desek i pozostawiać ich do wyschnięcia, gdyż w ten sposób mogą się na nich namnażać bakterie.

Dbanie o deskę to podstawa higieny w kuchni

Aby deska do krojenia służyła nam jak najdłużej i nie powodowała zatruć pokarmowych, wystarczy przestrzegać kilku zasad:

  • najbardziej higieniczne są deski gumowe lub akrylowe,
  • deski drewniane powinny być jak najczęściej dezynfekowane i regularnie czyszczone,
  • warto też smarować deskę drewnianą olejem naturalnym lub woskiem pszczelim co kilka miesięcy – ochroni to jej powłokę i uchroni przed gromadzeniem się bakterii,
  • warto posiadać kilka desek do krojenia i każdą przeznaczać do innego rodzaju produktów – jedną do ryb i surowego mięsa i drugą do warzyw i chleba,
  • pozbądź się porysowanych i odbarwionych desek, tylko w ten sposób utrzymasz higienę i w kuchni i nie narazisz się na zakażenie bakteriami.