Czarny bez od wieków jest stosowany jako lekarstwo z uwagi na swoje lecznicze właściwości. Syrop z czarnego bzu wzmacnia organizm, a to pozwala szybciej pozbyć się infekcji. Co jeszcze można przygotować z tej rośliny oraz jakie inne właściwości lecznicze posiada? Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.

Bez czarny to krzew bardzo popularny w Polsce. Jego kwiaty są koloru białego. Właściwości lecznicze posiadają zarówno owoce i kwiaty, ale również liście i kora bzu.

  • Witaminy: A, C, witaminy z grupy B,
  • Składniki mineralne: wapń, magnez, potas,
  • Związki bioaktywne: flawonoidy, olejki eteryczne, garbniki, antocyjany.

Owoce bzu

Zawierają one związki bioaktywne takie jak flawonoidy, dzięki którym zawdzięczają swoje właściwości lecznicze. Z owoców bzu uzyskujemy soki, syropy, tabletki oraz nalewki. Należy pamiętać, aby nie jadać owoców bzu na surowo. Muszą być one ugotowane lub suszone.

Właściwości lecznicze owoców bzu czarnego

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbólowe,
  • obniżające gorączkę,
  • uspokajające,
  • moczopędne,
  • przeczyszczające,
  • poprawiają układ immunologiczny,
  • oczyszczają organizm z toksyn.

Kiedy stosować preparaty zawierające czarny bez?

  • jako środki przeciwbólowe,
  • do przemywania skóry w sytuacji jej zapalenia,
  • przy zaburzeniach przemiany materii,
  • w przeziębieniu,
  • do zmniejszenia ilości wydzieliny zalegającej w płucach,
  • do wzmacniania naczyń krwionośnych.

Odwar i napar z czarnego bzu

Z kwiatów czarnego bzu możemy sami przygotować odwar i napar. Odwar pomaga zwalczyć zapalenie jamy ustnej, gardła i krtani. Napar natomiast usuwa objawy grypy.

Przepis na odwar:

1 łyżkę suszonych kwiatów bzu zalewamy szklanką zimnej wody, a następnie gotujemy całość przez 5 minut. Po wystudzeniu odwaru płuczemy nim usta i gardło maksymalnie 6 razy.

Przepis na napar:

1 łyżkę suszonych kwiatów bzu oraz 1 łyżkę kwiatów lipy zalewamy wrzątkiem. Taki napar możemy pić w ilości do 8 filiżanek dziennie.

Napar z kwiatów czarnego bzu możemy również stosować:

  • na przeczyszczenie,
  • na pobudzenie krążenia krwi,
  • jako środek łagodzący nerwy,
  • jako pomoc w leczeniu przeziębienia, a szczególnie do rozrzedzania wydzieliny z oskrzeli,
  • w przypadku astmy – działa rozkurczowo na mięśnie oskrzeli,
  • wzmaga pocenie, przez co pomaga oczyścić organizm z toksyn,
  • pomaga przy regeneracji skóry.

Czarny bez

Zastosowanie czarnego bzu w kuchni

Owoce czarnego bzu są idealne do przygotowania:

  • soków,
  • dżemów,
  • herbat owocowych,
  • nalewek.

Sok z owoców czarnego bzu ma słodki i mocny smak, dlatego jest świetnym dodatkiem do napojów spożywanych zimą.

Owoce bzu zbiera się na przełomie sierpnia i września. Jego owoce muszą mieć ciemny, prawie czarny kolor. Kolor czerwony lub zielony oznacza, że owoce nie są jeszcze dojrzałe.

Zastosowanie czarnego bzu w kosmetyce

Kwiaty czarnego bzu stosuje się również w kosmetyce z uwagi na jego właściwości:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne,
  • regeneracyjne,
  • odmładzające.